måndag 13 juni 2016

Utflykt med Handkraft

Lördagen den 11 juni var vi på Handkraft iväg på en dagsutflykt tillsammans med Handkrafts vänner och lite andra vänner.. en mycket trevlig dag med lagom väder för en utflykt. Vi möttes upp kl 08.00 och åkte väg i en buss. Halvvägs till vårt första stopp blev det fikapaus vid en rastplats och en liten bensträckare. Snart bar det av igen mot vårt första stopp som var Torpa Stenhus. En fantastisk gammalt borghus med anor från 1600-talet, vi gick i vindlande gångar och upp och ner och vi hamnade i fängelsehålor, riddarsalar och Gustav Wasas sovgemak. Ja det var mycket att se och beundra, väggmålningar samt takmålningar som bara måste ses de var så himla fina.
 

Tyvärr var det fotoförbud inne i slottet, dock smög jag lite men det vågar jag inte visa här men ni kan klicka på deras länk i texten ovan som är deras officiella Facebook sida och där kan ni få se en hel del fina bilder från interiören.


Efter slottsbesöket var det dags för lite vila och en härlig lunch, här vilar Bernt och Eva med sina respektive efter alla trappor som de sprungit runt i.. =).

 
Efter god mat, kaffe o kaka så bar det iväg igen ca 1 timma mot Boråshållet till Tage Andersens Gunillaberg ett helt fantastiskt ställe, också detta ställe har anor från 1600-talet, det var Drottning Kristinas jaktslott, en Kungsgård med anor. Tage är en blomsterkonstnär utan dess like med betoning på konstnär, välkänd i konst och trädgårdskretsar. Allt han gör är genomtänkt från de unika och speciella djur som gården har till blommor och arrangemang och inte minst alla staket som prydde alla kanter på ängarna till djuren.
 
Det fanns många stora arrangemang som gav en ståtlig känsla, detta är någon slag upphöjd häck (på metallben)  med lådor inuti med massor av passionsblommor så de bildar häck, gamla med vedartade grenar som precis börjat blomma, det syntes att de var gamla, vi funderade på hur han vinterförvarar? För inte är det väl så att de är vinterhärdiga!?


 
Gårdens djur var många och vackra, en hel drös med tuppar i färggranna fjädrar som struttade runt och gal till varandra, såg bara en höna undrar just hur hon har det.. =) Just denna tupp lät sig villigt fotas var väl lite trött och bryddes sig föga att hela gänget fotade och tittade på när han låg där så fint i det höga gräset..
 
 Huvudbyggnadens baksida pryddes av jättetunnor med Afrikas blå lilja.. maffigt så det förslår, jag vill också ha en drös med dessa, uppskrivet på min växtönskelista!


Här är en av Tages fantastiska uppfinningar, ett slags metallform för plantering, ser ut som ett lågt soffblomsterbord, en stor mängd blommor var planterade i dessa rundlar, en skir vit massa med små vita blommor till den lite rå ytan av metall, superläckert!


Vattenblänk, ja allt är stort och massivt hos Tage, den här var flera meter lång men så låg den ju också i orangeriet som var ganska nytt, tja bara sisådär 400 m2! En stor upphöjd platå i mitten där blommor och annat var uppställt, här anordnas musikaftnar med bl a barockmusik med kända musiker. Måste vara en häftig upplevelse!


Inuti huvudhusets undervåning var det iordningställt för olika utställningar, bilden med glasen var Tage Andersens egen kollektion glas, helt ljuvlig!

 
De olika rummen var dekorerade på ett fantastiskt sätt, olika målade trägolv var temat så jag var lika förundrad av dem som av utställningen för övrigt.
 Dubbla tvättfat i badrummet vem har inte önskat sig det?
 Fantastiska vasar i metall och glas, perfekta för svulstiga blombuketter!
 Spelrummet

Så tog vi adjö av Gunillaberg och alla dessa vackra djur, blommor och miljöer!
 
 
 
Sista anhalten var konstnärsaffären Koij i Jönköping, även den hade fantastiska takmålningar som var original från 1600-talet, ett litet rum med massa fina alster som gjorde att många av oss shoppade loss lite grann =) en bedårande fin bakgata som var en av Jönköpings äldre.

Med denna sista bild tar vi adjö och tackar för en fin resa och framförallt Handkrafts vänner som har sponsrat denna resa till viss del.
 
Tackar allra hjärtligast..
Vid pennan/Monica

Obs! Det finns klickbara länkar vid bilderna.. om ni vill se mer om våra resmål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar